САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ОДРЖАНИХ ЈАВНИХ ПРЕЗЕНТАЦИЈА И ЈАВНЕ СЕДНИЦЕ У ПОСТУПКУ ИЗРАДЕ И УСВАЈАЊА ГЕНЕРАЛНОГ УРБАНИСТИЧКОГ ПЛАНА ГРАДА НОВОГ САДА ДО 2030. ГОДИНЕ ЈП "УРБАНИЗАМ" ЗАВОД ЗА УРБАНИЗАМ НОВИ САД

Поштовани суграђани,
Овим путем изражавамо оштар протест и осуду активности поводом вређања запослених у ЈП "Урбанизам" од стране еколошких активиста ангажованих у различитим групама грађана и невладиним организацијама који бескомпромисно и агресивно, без основа већ месецима понижавају наше запослене.
Изречене увреде најчешће немају везе са струком којом се бавимо, а кулминирале су на последњој јавној седници одражаној након јавног увида у Генерални урбанистички план Града Новог Сада до 2030. године, где је запосленима прећено. Врхунац увреда су да ће запослене "тражити по становима" и да "пазе како иду улицом", као и увреде упућене запосленима са посебним потребама изречене на седници и касније на друштвеним мрежама. Због свега наведеног велика је сумња у њихове добре и часне намере, као и искрену бригу за град, коју стално наводе као приоритет.
Наше предузеће је традицијом дугом преко 60 година, освојеним бројним међународним и домаћим признањима, учешћем на бројним стручним скуповима организованим од стране Инжењерске коморе Србије, Удружења урбаниста Србије, Сталне конференције градова и општина, Међународних програма подршке и са стручњацима који имају преко 40 лиценци у областима којима се баве, увек било отворено према нашим грађанима. Преко 35 година сви становници Новог Сада у могућности су да се усмено информишу о важећим планским документима. У складу са прописима у поступку јавног оглашавања планских докумената, обрађивачи плана доступни су заинтересованим грађанима. Иако важећа регулатива није на то обавезала, одржавају се јавне презентације актуелних планских докумената, као и њихово презентовање у месним заједницама.
Иако је неспоран кредибилитет и стручност људи који раде у ЈП "Урбанизам", самозвани експерти, без иједног урађеног плана, без иједног дана искуства у области урбанизма, који се у нашим просторијама понизно појављују само када треба да раде у циљу повећавања броја квадрата на њиховим сопственим парцелама или на парцелама њихових инвеститора, не пропуштају прилику да у јавности на најпримитивнији могући начин упуте увреде нашим запосленима.
ЈП "Урбанизам" и сви запослени стручно и часно раде свој посао и нису дужни да трпе ничије увреде, па ни вређање тзв. "еколошких активиста", те ће бити приморани да свим правним средствима омогуће несметано обављање послова у циљу подизања квалитета животне средине и квалитета живота свих становника, као што је и до сада у претходних 60 година била пракса. На крају и запослени у ЈП "Урбанизам" су грађани овог града, који баш из тог разлога улажу максималне напоре да се у области за коју су задужени оствари максималан квалитет.

У Новом Саду, 09.03.2022. године

DWF Download


DWF VIEWER потребан за прегледање планова можете преузети овде

Важећи планови

Преглед важећих урбанистичких планова на територији града Новог Сада можете погледати овде

Упутство за преглед графичких докумената

Да бисте могли да имате у увид преглед важећих планова на територији Града Новог Сада, потребно је да имате инсталирану бар једну од следеће две компоненте...

Закони

ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ УРБАНИЗАМ, ©2024 СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА